|
Technologie obrábění na CNC obráběcích centrech
Martiňák, Marek ; Sedlák, Josef (oponent) ; Prokop, Jaroslav (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo prokázat zvládnutí základních pravidel zpracování technologických podkladů pro CNC obráběcí centrum CW 800.Po prostudování odborné literatury a získání praktických zkušeností z práce na daném zařízení byla vypracována technologická charakteristika obráběcích center, včetně technologických parametrů zmíněného CW 800. Na příkladu konkrétního výrobku byl pak zpracován návrh technologického postupu obrábění dané součásti, včetně samotného programu. Tento návrh může sloužit jako modelový příklad pro obecně platné zpracování technologických podkladů rovněž u jiných součástí, a to na základě předložené výkresové dokumentace.
|
| |
|
Vodní paprsek ve strojírenství
Kadlček, František ; Chladil, Josef (oponent) ; Osička, Karel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce pojednává o principu abrazivního paprsku a popisuje zařízení potřebná pro jeho vytvoření. V práci je uveden rozbor technologických parametrů a jejich vliv na kvalitu řezu. Následně se tato práce zabývá experimentem, který spočívá v návrhu technologie na vzorovou součástku, navazujícím vyhodnocením kvality povrchu a na závěr ekonomickým zhodnocením.
|
| |
| |
| |
| |
| |
|
Kvalitativní parametry a využití masa nutrie říční
Neudertová, Karolína
Cílem bakalářské práce Kvalitativní parametry a využití masa nutrie říční bylo vypracovat literární rešerši se zaměřením na využití masa nutrie říční v České republice a ve světě. Chov nutrií má v Česku dlouhodobou tradici. Dříve byl primárně zaměřen na produkci kvalitních kožešin a vedlejším produktem bylo maso a tuk. Maso nutrie je často vyhledáváno v rozvojových oblastech, jako je Afrika nebo Asie, kde nutrií maso zvyšuje potravinovou soběstačnost některých zemí. Z evropských zemí má maso a výrobky z nutrie svoje místo na trhu ve Francii. Jatečně upravená těla nutrie neobsahují hlavu, kůži, pohlavní orgány, močový měchýř, gastrointestinální trakt, distální části nohou, orgány hrudního koše, játra, ledviny a peritoneální tuk. Obsah bílkovin v mase nutrie se pohybuje od 19,2 do 25,5 % a obsah tuku se pohybuje od 4 do 10 %. Maso nutrie má vyšší obsah kolagenu než maso králičí, takže je křehčí, a u spotřebitelů proto vyhledávané. Maso je kvůli vyššímu množství peritoneálního tuku charakterizováno jako křehké. Vykazuje nízkou intenzitu vůně a chuti, proto je důležitá vhodná kulinární úprava. Z technologických parametrů má maso nutrie vyšší hodnoty pH a tmavší barvu.
|
| |